tisdag 2 september 2008

Biscottoholic

Jag är besatt av biscotti! Det är något jag aldrig blir trött på, såsom man blir av för mycket godis, kakor, pizza, chips och dylikt. Mmmm, tänk Dig själv en varm latte med krämigt ångspunnen mjölk och till det en gyllene biscotti, kontrasterande knaprig... En perfekt kombination! Varför jag är så förtjust i biscotti är just pga den härliga knaprigheten. Konsistensen är viktigast, de ska inte bara vara spröda som kakor, inte bara krasiga som skorpor, inte bara hårda som knäckebröd, utan ha en knaprighet som fortsätter genom hela tuggan. Sedan är det också viktigt att de inte är för söta, och de bör även innehålla någon typ av mandel eller nöt. Lyckliga jag har nu även funnit det bästa receptet - tack Tomas Tengby! Jag fann receptet i boken "Bar Italia", inköpt på DaMatteo och skriver f ö mycket bra om espresso (åtminstone för en amatör som mig iaf...). Som nybliven mamma, då man inte alltid kan planera sin tid, är biscotti tacksamma att baka. Snabbt, bara att gojsa ihop, inget som behöver jäsa och just detta recept innebär inte heller någon lång rostning i ugnen.

Biscotti di Prato

250 g socker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
rivet skal 1 apelsin
200 g hel mandel
400 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
- Ugn 175 gr.
- Vispa socker, vanilj, ägg ljust och fluffigt. Blanda ned mandel och apelsin. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ned i smeten. Forma till rulle, vira in i plastfolie och låt vila i kylen.
- Forma till 2 längder, 2 fingrar tjocka. Lägg på bakplåspapper på plåt. Platta till lite.
- Grädda ca 35 min. Skär genast på snedden cm-tjocka biscotti.


Variationer: kakao + hasselnöt, vit choklad + lingon, mandel + torkad aprikos/russin, saffran, kanel, kardemumma, citron, lime

Mmm... När W har ammat klart här ska jag baka en sats hasselnöt + kardemumma!

Inga kommentarer: